SONY - Forum użytkowników - Zobacz temat - Nowe modele Bravia

Obecny czas: Åšro Wrz 08, 2010 16:33

Zaloguj siÄ™ i zaglosuj na ten temat.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 207 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  NastÄ™pna

Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Nowe modele Bravia
PostWysÅ‚any: Czw Mar 11, 2010 21:10 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Wrz 29, 2008 17:27

Miejscowość: Sulejówek
Zapomniałeś o drobnej różnicy jaką są podatki :c9

Mój album

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Czw Mar 11, 2010 22:05 

Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 15:27

Miejscowość: Bielsko-Biała
Pytanie czy to jest ten samo model. Np. EX500 w USA jest BE2....

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: PiÄ… Mar 12, 2010 02:44 

Dołączenie: Wto Lis 10, 2009 01:15

sadam napisał(a):
Zapomniałeś o drobnej różnicy jaką są podatki :c9
Niestety, tak samo jest praktycznie przy każdym porównywaniu elektroniki i nie tylko, jak kupowałem laptopa wszelkie porównania z cenami w Polsce nie miały sensu. Jeśli chodzi o samą cenę nx800 to zobaczymy jak będzie się kształtować jak trafi do sklepów.

CS Bielsko dobre pytanie, w amerykańskiej wersji ex500 dodatkowo nie ma obsługi divxów...

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: PiÄ… Mar 12, 2010 12:57 

Dołączenie: Wto Sty 06, 2009 17:57

Być może ceny by się wyrównały po wejściu Polski do strefy EURO. Jednak to jak narazie odległy temat.
Na ceny też nie ma co narzekać. Ceny są na poziomie poprzednich modeli, których kończyła się sprzedaż. Niektórzy może pamiętają, jak w ubiegłym roku wchodziły nowe modele, ceny ich były dwukrotnie wyższe. Za 40W5500 trzeba było zapłacić ok 5.5-6 tys. A to jest niby odpowiednik EX500....

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: PiÄ… Mar 12, 2010 17:56 

Dołączenie: Nie Lut 07, 2010 18:45

O jakich podatkach rozmawiamy ? . To w Stanach nie ma podatków ? Są i to na elektronikę większe niż u nas. Tylko ,że tam kontrachenci umieją negocjować ceny i zaspakajają się marżą w wysokości 10-15% , a nie jak u nas 50% marża to jest nie do przyjęcia.
A w NX są te same parametry .Odsyłam :
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... ifications

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: PiÄ… Mar 12, 2010 19:06 

Co do negocjacji i marży zgadzam się. Chociaż nie można stawiać wszystkich pod jedną kreską. Od podstaw tu jest ciężko zbić ceny, sprzedawcy im mniej sprzedają, tym sami drożej kupują, stąd mają wyższe ceny.
Spotkałem się z przypadkiem, gdzie w pewnym mieście otworzyli jeden z marketów elektronicznych. Ich marża jest tak duża, że różnica w cenie telewizora w porównaniu do sklepów po przeciwnej stronie ulicy to ok 1500zł! Oczywiście w sklepie reklamy typu "zapewniamy najlepsze ceny" "mega promocja".... Bez komentarza.

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Sob Mar 13, 2010 11:16 

Dołączenie: Nie Lip 05, 2009 10:23

no ja czekam na kupno lx 900 ,jeszcze niech sie wysłuzy w5500 ,i w planach jest kupno lx900 ale to jeszcze ,trzeba troche czasu odczekac =tyle hejka pozdrawiam a tak na marginesie mi sie wydaje ,ze bardzo dobry telewizor miec w domu teraz i na najblizsze 1,5 roku to np.seria w ,z x takie moje zdanie i nie ma sie czym podniecać --jesli chodzi o obraz to te modele maja wszystko a jesli chodzi o internet szmery i bajery to jeden bedzie mial to a drugi tamto i tyle hejka pozdro

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Pon Mar 15, 2010 13:16 

Również jestem zainteresowany LX900. No, w zależności od ceny jaka będzie za ten telewizor. Z drugiej strony pytanie, czy nie wstrzymać się jeszcze z 3D... Jeśli cena będzie atrakcyjna, to nie będzie wątpliwości, jeśli jednak cen okaże się bardzo wysoka...

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Czw Mar 18, 2010 00:13 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Mar 15, 2010 22:06

Witam wszystkich,jako nowy na forum chciałem się przywitać.Śledzę wątek o nowych Soniaczach i z sąsiedniego forum trafiłem tutaj.Ma być to mój pierwszy LCD i jak pewnie każdy chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru.3D i FULL LED odpuszczam,niestety nie te ceny.Zostaje CCFL i EDGE LED.Do krawędziowego podświetlania jakoś nie mam serca od początku (w nowych modelach też nie jest idealnie),zastała więc świetlówka,szkoda,że zimna.Padło na HX700-koledzy z sąsiedniego forum pomogli w podjęciu decyzji,czekam jeszcze na zakończenie testu Gmera z HD Polska.Męczy mnie tylko to "szyba",jedni piszą,że nie jest źle,drudzy,że masakra.Teraz siedzę przed 29 cali kineskopowcem Sony,więc może jakoś przeżyję?Podobno w czasie oglądania jest OK.
Pozdrawiam.

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Czw Mar 18, 2010 01:04 

Jeśli chodzi o "szybę" z hx700 to zapewniam, że nie jest gorzej niż w przypadku telewizorów. Sporo zależy od samego pomieszczenia i tego jak względem okien ustawisz telewizor, w razie dużego nasłonecznienia koszt zakupu np. rolet jest bardzo niski, a przyda się nie tylko do zapewnienia komfortowych warunków oglądania. Zresztą dzięki zastosowaniu Deep Black Panel hx700 ma lepszy poziom czerni oraz wyższy kontrast niż w przypadku modeli z matrycą matową...

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Czw Mar 18, 2010 11:07 

HX700 to świetny model. Też oprócz modeli 3D jest moim faworytem. Co do pokrycia panelu, jego użyteczność zależy od warunków w pokoju. Jeśli masz pokój bez bezpośredniego działania słońca - wtedy jest idealnie. Jeśli pokój jest ciągle narażony na działanie słońca i nie masz miejsca aby postawić telewizor pod kątem (aby unikał odbijania światła) wtedy może być mniej przyjemnie. Telewizor posiada zaawansowany czujnik światła. Słyszałem, że działa lepiej niż w poprzednich seriach. Jeśli tak, może to być bardzo pomocna funkcja dostosowująca jasność i kontrast do warunków oświetleniowych.
A co Cię przekonało do akurat tego modelu?
tu masz filmik jaki nakręciłem na OpenHause Sony. Nie jest to super produkcja, ale oddaje odbicie światła. Oświetlenie lampowe ze wszystkich stron - oddalone o różne odległości od telewizora. Na ekranie leci trailer "2012" z youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=-JQhQ-y3 ... re=related

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: PiÄ… Mar 19, 2010 00:52 
Awatar użytkownika

Witam,dzięki za filmik.TV stoi tyłem do okna,lekko po skosie,okno wychodzi na zachód no i są żaluzje,więc będzie OK.Co do wyboru TV,to przeszedłem długą drogę.Jako całkowity laik,rok temu w sklepie zobaczyłem W5500,potem stwierdziłem,że Sharpy są tańsze,wtedy zacząłem czytać i okazało się,że czarny mają tylko plazmy a wśród plazm czarne są tylko Kuro, na które mnie nie stać :lol: Wróciłem więc na kolanach do Sony i mądrzejszy o rok i kilka technicznych pojęć zacząłem się przyglądać Z5500,wtedy nadeszły wieści o nowościach.Tym razem sprawa była o tyle prostsza,że wiedziałem czego potrzebuję. Drogą eliminacji odpadły( ze względu na cenę) 3D i Full LED.Pozostały Edge LED i CCFL,ponieważ do EDGE nie mam przekonania od samego początku,pozostały świetlówki ;).Ponieważ mam sygnał SD z cyfrowej Vectry musiał być Engine3,bo lepiej skaluje.200Hz, bo lepsze niż 100Hz,WI-FI ready ,bo router w drugim pokoju,gruby może być,bo będzie stał na szafce ,a z grubasa lepszy dźwięk.Kina raczej mało kto używa do wiadomości.Tym sposobem wyłonił się HX700 z tą swoją "szybą",z jednej strony poprawia znacząco obraz,z drugiej odbija wszystko dookoła.Pierwsze reakcje niemal histeryczne ale z czasem łagodniały.Przyzwyczailiśmy się szybko do matowych paneli,a przecież niektórzy całe życie spędzili przed kineskopami,ja siedzę do dziś ;) Ostatecznie do szyby przekonała mnie żona,gdy pojechała jedną szmatką:okno,lustro i TV :shock: Stary Soniak wytrzymał :lol: Ponieważ w domu ja rządzę,będzie 46 cali-(2.5m do TV), jeśli oczywiście żona się zgodzi :lol: Pozdrowienia i dzięki za zainteresowanie.

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: PiÄ… Mar 19, 2010 02:20 

Dołączenie: Czw Lut 18, 2010 02:42

Jeśli chodzi o "szyby" w Sony to moim zdaniem lepiej spełniają one swoją funkcję w wykonaniu właśnie Sony niż np. LG i cała ich nowa seria TV np.SL 8000 SL 9000.
Przyglądałem się owym telewizorkom sporo czasu - w podobnym oświetleniu i muszę przyznać ,że np.HX 700 z odbiciami światła ,refleksami itp. radzi sobie w miarę przyzwoicie w stosunku do LG -tutaj to jest masakra.
Dodatkowo widać dzięki panelowi DEEP BLACK wyraźną poprawę "głębi kolorów" i czerni ,czego nie ma w tak dobrym stopniu np EX500 z "półmatową" matrycą .
Więc jeśli pokój w którym ma stać TV nie jest jakoś nieprzeciętnie naświetlony i nie będzie stał przodem do okien to myślę ,że warto kupić HX700.
Natomiast w wykonaniu LG szyba to masakra z mojego punktu widzenia ,a na dodatek kolory w LG stają się jakieś mętne i jakby obraz był za mgłą- zwłaszcza pod kątem...a czerń zdaje się być szara...
Sony tutaj zrobił kawał dobrej roboty ...ja osobiście jednak wolę "konwencjnalną" matrycę :c18 ,choć szyba w przypadku Sony nie jest taka straszna jak w LG. ;)

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Sob Mar 20, 2010 01:34 

j63 napisał(a):
Tym sposobem wyłonił się HX700 z tą swoją "szybą",z jednej strony poprawia znacząco obraz,z drugiej odbija wszystko dookoła.Pierwsze reakcje niemal histeryczne ale z czasem łagodniały.Przyzwyczailiśmy się szybko do matowych paneli,a przecież niektórzy całe życie spędzili przed kineskopami,ja siedzę do dziś ;) Ostatecznie do szyby przekonała mnie żona,gdy pojechała jedną szmatką:okno,lustro i TV :shock: Stary Soniak wytrzymał :lol: Ponieważ w domu ja rządzę,będzie 46 cali-(2.5m do TV), jeśli oczywiście żona się zgodzi :lol: Pozdrowienia i dzięki za zainteresowanie.
Z tą "szybą" nie ma co przesadzać, po prostu z matryc matowych wyciśnięto tyle ile się dało, dalsza poprawa czerni i kontrastu wymusiła tą zmianę i na pewno nie odbija bardziej niż w przypadku kineskopów :). W wolnej chwili naskrob trochę własnych przemyśleń po zakupie.

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Sob Mar 20, 2010 13:35 
Awatar użytkownika

Na 100% naskrobię,w chwili słabości obiecałem żonie,że poczekam aż padnie stary Soniacz :oops: Trzeba cały czas uważać co się mówi :c12 .TV ma 19 lat,myślę,że to już niedługo.Zacząłem podlewać kwiatki nad TV... :twisted: Jeszcze jedno, zobaczyłem przed chwilą na jakiejś "zachodniej" stronie ,dwa zdjęcia hx,nałożone na siebie,jedno jakby przezroczyste,na którym TV jest odchylony do tyłu o jakieś 6 stopni.Czyżby była regulacja w pionie?,bo nie doczytałem.(oba zdjęcia -ta sama standardowa podstawa)
Pozdrowienia.

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Pon Mar 22, 2010 13:03 

Telewizorek można odchylić o 6st. Jeśli masz niskie meble, to opcja może być przydatna. U mnie takie coś zdało by egzamin. Są informacje o tym na stronie Sony:
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-b ... 7477785634

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Pon Mar 22, 2010 22:00 
Awatar użytkownika

Na stronach Sony widziałem wcześniej pochylone TV ale w opcjonalnej podstawie, a nie na standardowej stopce,stąd moje pytanie.A poza tym hx700 ciężko u nich wypatrzeć. Chwalą się głównie cieniasami ;)

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Wto Mar 23, 2010 12:41 

No właśnie. Szczegół z tą podstawką, nie? Ona umożliwia nachylenie ekranu. Sam ekran ze standardową podstawką nie ma takiej możliwości.

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Wto Mar 23, 2010 22:33 
Awatar użytkownika

Kolega Nec z niebieskiego forum ma ten model i twierdzi,że można pochylić.Cenna informacja bo chyba nigdzie o tym nie było.Można się niedługo spodziewać dokończenia testu :c4

Odpowiedz 
PostWysÅ‚any: Åšro Mar 24, 2010 16:33 

Dołączenie: Nie Lut 07, 2010 18:45

Byłem dzisiaj w SC i widziałem nowego NX 800 ( tylko 40 calowego). Podstawa standartowa , która jest na wyposażeniu ma możliwość odchylenia o 6 stopni. Nie potrzeba wydawać 1250 zeta za su52nx1 .Ogólnie wygląd tego Tv jest bejerny. Co do tej "szyby" , to niestety ale trzeba brać pod uwagę to ,że wszystko w nej się odbija . Dźwięk jest wspaniały jak na taki cienki telewizorek. Jednakże trzeba chyba nastawić się na kalibrację , bo zauważyłem ciemne plamy na dole i to przy HD. Ogólnie jednak jest to z górnej półki TV.

Odpowiedz 
WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Zaloguj siÄ™ i zaglosuj na ten temat.

Napisz nowy temat   [ 207 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  NastÄ™pna

Obecny czas: Åšro Wrz 08, 2010 16:33

Najciekawsze posty
Temat Autor Wyswietleń Ostatni post
5.0 Nowe modele Bravia

w BRAVIA – nowe modele

CS Bielsko

5176

Wto Wrz 07, 2010 20:18

sadam Zobacz ostatni post

5.0 Który z nowych modeli Bravia najatrakcyjniejszy?

w BRAVIA – nowe modele

Zimny

1151

PiÄ… Kwi 23, 2010 13:34

antygłup Zobacz ostatni post

Narzędzia
* Zaloguj
* Zobacz aktywne tematy
Skocz do: